Skip to content

Etapa 5

L'Escala - Pals

Descripció tècnica / Track descripction

Aquesta etapa sorprèn especialment. Començant en el camí de ronda, resseguint impressionants penya-segats, va acompanyat dels bonics paratges del Montgrí, amb el seu espectacular Castellal cim. A la baixada tècnica del castell acabem l’etapa creuant els bonics pobles de Gualta, Palau Sator, Font Clara, fins a arribar a Pals.

Info
Kilometres
34 km
Desnivell
+ 950 m
Dificultat
: Alta
Duració
: 6 hores
Tags
: Cami de Ronda, Castell Montgri, Pals

Descripció de l'àrea / Area description

Selvans

Volem posar especial atenció en el pinedes que es troben en el sistema dunar interior. Encara que la majoria van ser plantades fa més d’un segle amb l’objectiu de fixar les dunes, aquests boscos formats majoritàriament de pi pinyer i pi blanc conformen uns espais d’una importantíssim interès ecològic, no només per la magnitud d’alguns d’aquets arbres, sinó per l’estructura forestal i maduresa que està assolint. Això sobretot es pot apreciar en l’entorn dels Rodors de Pals, i la base de la Muntanya Gran del Montgrí.

SOS Costa Brava

Es pretenen edificar  fins a 1756 habitatges en diferents indrets de la platja de Pals, que actualment són les pinedes sobre dunes litorals més ben conservades de la Costa Brava, hàbitat d’interès prioritari de la Unió Europea, les urbanitzacions es volen aixecar en les actuals pinedes sobre dunes litorals, que el Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines, qualifica d’hàbitat molt rar i amenaçat, connector ecològic entre els terrenys forestals inclosos a la Xarxa Natura 2.000 Pla Especial d’Interès Natural (PEIN) Muntanyes de Begur, els arrossars i aiguamolls de la Reserva Natural Parcial dels Aiguamolls del Baix Ter Basses d’en Coll, i les dunes litoral dins la platja de Pals, que formen part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. L’execució d’aquest projecte faraònic implicaria un desastre ecològic de grans dimensions, tant per la naturalesa dels terrenys, les pinedes sobre dunes litorals més ben conservades a les comarques gironines, amb la vegetació més abundant i més rellevància ecològica i paisatgística, hàbitat d’interès prioritari de la Comunitat Europea, com per l’amenaça d’extinció d’espècies autòctones i protegides. El PDU a reduït considerablement la zona edificable, però segueix essent insuficient, cal protegir tota la zona de dunes i des de SOS Costa Brava és reivindica la cessió i renaturalització de Radio Liberty.

Menjar, dormir i què fer / Eating, sleeping and what to do

Comencem al Hotel Torrent ben d’hora, disfrutant de la sortida del sol. No s’aprecien molts punts on menjar o comprar beguda fins a Montgri, a partir d’aquest punt, el km 20, nombroses poblacions permeten agafar forces fins a Pals. Recomanem l’estada al punt final d’estapa, amb els seus esmorzars especials per atletes (Arkhé Hotel Boutique, Raval 5, 17256 Pals. www.arkhe.com)

Choose whatever you like

Altres etapes

1. Cantallops -Vilamaniscle

Probablement l’etapa amb més boscos per protegir. Un autèntic santuari forestal.

2. Vilamaniscle – Port de la Selva

Ens endinsem a la costa, i comencem a divisar els primers paisatges en risc per l'excessiva urbanització.

3. Port de la Selva – Roses

Aquesta etapa voreja tot el Cap de Creus, preciós parc natural de terreny accidentat que servia d'inspiració a Dali, actualment tensionat pel massiu turisme de Roses i Cadaqués.
PROTECTING HOME

The non profit run