Sant Quirze de Colera

Sant Quirze de Colera és un conjunt arquitectònic situat al vell mig del Paratge Natural de l’Albera. Està format pel monestir benedictí, un dels més impressionants de Catalunya, construït sobre un antic temple. El conjunt consta de les restes d’un claustre del SX, l’església de planta basilical amb tres naus i tres absis semicirculars, el palau abacial, l’església de Santa Maria i una torre de defensa. 
 
Els orígens del monestir són confusos, però abans de l’any 815 es va aconseguir el precepte reial de Carlemany on s’esmentaria ja el monestir i diversos béns. El monestir era una fundació particular, propietat d’una familía, però després d’un intent d’intromissió per part del compte d’Empúries, l’any 844 l’abat de Sant Quirze va demanar al rei el reconeixement de la fundació i els drets adquirits. Després d’un temps sense notícies del monestir, potser degut a actes bèl·lics, hi va haver un període de puixança gràcies a donacions i el bisbe de Girona, l’any 935 va inaugurar l’església.
 
Al SXV comencen els indicis de decadència i al 1592 el monestir fou suprimit, extingint-se la comunitat. Els béns foren subhastats i van passar a ser del militar Ramon de Nouviles. Els edificis van ser utilitzats amb finalitats agrícoles i abandonats en ocasions. Al 1931 va ser declarat Monumento Nacional i i al 1995 es va començar el procés de restauració després que els descendents del general Nouviles van cedir el conjunt monumental a l’Ajuntament de Rabós l’any 1994 per la quantitat simbòlica de 1000 pessetes.
 
El monestir es pot visitar en horari d’hivern, els dissabtes, diumenges i festius de les 11:00 a les 13:30h. Al costat mateix del monestir hi ha el Restaurant Corral de Sant Quirze, un lloc idíl·lic per menjar i que ofereix també activitats enoturístiques.

Recommended Posts